Bekistingen voor gewapend beton

Bildin mei2023 BA 55

Bekistingen zijn noodzakelijk in zowat elk bouwproject. Ze worden gebruikt voor wanden, vloeren, balken, kolommen en trappen in gewapend beton.

 

Wandbekisting

Bij heel wat projecten moeten er ter plaatse betonnen wanden gestort worden. Dit is onmogelijk zonder de juiste wandbekisting. Deze bekisting vormt een mal met bewapening waarin het beton wordt gegoten. Na de uitharding wordt de wandbekisting weer verwijderd.
De wandbekisting bestaat meestal uit een systeembekisting, ook gekend als paneelbekisting. Soms wordt er ter plaatse een traditionele bekisting op maat gemaakt.

Dit soort betonbekisting is geschikt voor funderingen (kelders), binnen/buitenwanden en keerwanden (bv. bij ondergrondse garages). Indien men kiest voor architectonisch beton of zichtbeton, dan wordt er in de bekisting een zichtstructuur aangebracht zoals bijvoorbeeld een plankenstructuur.

Vloerplaatbekisting

Vloerplaten van gewapend beton zijn tegenwoordig de norm in huizen en appartementen. Ze hebben een hoge draagkracht en laten grote spanwijdtes toe. Net als bij wanden wordt er een bekisting gemaakt om de vloer vorm te geven. In geval van een traditionele bekisting wordt deze na het uitharden verwijderd.

Een tweede mogelijkheid is het gebruik van predallen. Daarbij worden voorgevormde betonplaatjes op een draagstructuur geplaatst en vervolgens opgestort tot de gewenste plaatdikte. De predallen maken nadien structureel deel uit van de betonplaat. Vandaar dat men dikwijls de naam ‘blijvende bekisting’ gebruikt. De term wordt wel eens verward met verloren bekisting: een bekisting die niet wordt verwijderd en ook geen structureel deel meer uitmaakt van het betonelement.

Bekisting voor balken en kolommen

Om de stabiliteit van het gebouw te garanderen, worden er op strategische plaatsen balken en kolommen voorzien. Bij grotere projecten zijn dit dikwijls prefab structuurelementen, terwijl in kleinere gebouwen maatwerk een interessantere oplossing is. De ingenieur bepaalt waar deze balken en kolommen komen en hoe groot ze moeten zijn.

Trapbekisting

Prefab trappen zijn niet altijd mogelijk. In dat geval maken we een trapbekisting op maat. Dit laat ons toe om de vorm, breedte, hoogte, treediepte… te kiezen.

Betonspecialist nodig?

BILDIN heeft een ruime ervaring met bekisting voor beton. Ook voor andere ruwbouwwerken kunt u bij ons terecht.

CONTACTEER ONS

Meer weten? Neem contact op om uw project te bespreken.