Hoeveel kost de bouw van een huis?

Bildin shoot1 28

Bouwplannen? Dan ben je waarschijnlijk benieuwd hoeveel een nieuwbouw kost.

Het budget dat je nodig hebt voor je droomwoning is afhankelijk van diverse factoren. In dit artikel leer je wat de prijs van een huis beïnvloedt en de richtprijs per vierkante meter.


Richtprijs per vierkante meter

Om een idee te krijgen van de prijs van een nieuwbouw, kan je rekening houden met een kost van €1.500 à €2500 per vierkante meter (incl. btw), in functie van de schaalgrootte.

Voor een woning die de optimale prijs-kwaliteit verhouding benadert (€2000/m²) en met een bewoonbare oppervlakte van 150 m² mag je dus rekenen op een kostprijs van €300.000.

Belangrijk om te weten: dit is een prijs voor een nieuwbouw zonder grond. De aankoop van de bouwgrond is dus niet inbegrepen. Deze prijs van een perceel varieert sterk naargelang de locatie. In sommige gemeenten betaal je dus pakweg €150 per vierkante meter, in andere streken is dat meer dan het dubbele.


Wat bepaalt de kostprijs van een nieuwbouw?

Het is moeilijk om een vaste prijs op de bouw van een huis te plakken. Daarvoor zijn er te veel factoren die het kostenplaatje beïnvloeden. We zetten ze op een rijtje:

Soort constructie
Eerst en vooral speelt het bouwtype een rol. Gaat het om een open, halfopen of gesloten bebouwing? Met een kruipkelder of volwaardige kelder? Een klassieke constructie, hout- of betonbouw? 

Ook technische uitdagingen spelen mee. Een eenvoudige woning is goedkoper dan een gebouw met grote overspanningen, XL-ramen en een complexe dakstructuur.

Technieken
Daarnaast is er een prijsverschil tussen de verschillende technieken. Je kan bijvoorbeeld verwarmen met een traditionele gasketel, maar evengoed met een geothermische warmtepomp met verticale captatie. Deze laatste zal de prijs van je nieuwbouw doen stijgen. Hetzelfde geldt voor andere technieken zoals de ventilatie (type C of type D), elektriciteit (traditioneel of domotica) en energiesystemen (PV-installatie, thuisbatterij…).

Afwerking
Tenslotte heeft de afwerkingsgraad een grote invloed op de prijs van je huis. Vloeren zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in honderden verschillende materialen, soorten en kleuren. Je vindt laminaat van €10 per vierkante meter, maar ook parket van €70 per vierkante meter. Over de volledige oppervlakte van een woning telt dit al gauw op.

En ga je voor een standaardkeuken of een luxe keuken op maat met de allernieuwste toestellen? Een sobere badkamer of een echte wellnessruimte? Al deze keuzes bepalen mee hoeveel een nieuwbouw kost.

Graag een prijs op maat?

Maak een afspraak met een van onze bouwspecialisten om je plannen te bespreken.
Je krijgt een prijs op maat – gratis en vrijblijvend.