Waterbeheer bij grote bouwprojecten

Rodal 3

In de bouw speelt waterbeheer een steeds grotere rol. Architecten, aannemers en projectontwikkelaars moeten maatregelen nemen om watersnood en -schaarste te voorkomen.

 

Bronbemaling

De diepte van het grondwater hangt af van de lokale geologie. Op sommige plaatsen ligt het enkele decimeters onder het oppervlak, op andere plekken tientallen meters. 

Dat is belangrijk voor bouwprojecten. Tijdens de funderingswerken kan het grondwater namelijk voor problemen zorgen.

Daarvoor is bronbemaling een oplossing. 

Bronbemaling is een techniek om grondwater uit een bouwput te verwijderen om een droge en stabiele werkomgeving te creëren. Deze techniek wordt voornamelijk toegepast bij projecten zoals de aanleg van kelders en ondergrondse parkeerplaatsen.

Meestal wordt bronbemaling gecombineerd met berlinerwanden (of andere damwandconstructies). 

 

Blue Deal

De voorbije jaren krijgen we steeds vaker te maken met waterschaarste en overstromingen. Het klinkt dubbelzinnig, maar beide problemen hebben te maken met de manier waarop we regenwater verwerken.

Om deze problemen aan te pakken, werd in 2020 de Blue Deal gelanceerd.

De Blue Deal is een programma van de Vlaamse overheid dat watertekorten en -problemen aanpakt. De centrale thema’s zijn minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.

Bildin juni24 BA 18

“Waar toch verharding nodig is, hebben waterdoorlatende alternatieven de voorkeur.”

Waterinfiltratie 

Vlaanderen is een van de meest verharde regio’s van Europa. Hierdoor kan regenwater moeilijk de grond intrekken. Het resultaat? Een dalend grondwaterpeil. Daarnaast zal een uitgedroogde bodem het risico op wateroverlast bij hevige neerslag verhogen. 

Daarom streeft de Blue Deal naar een ontharding. 

Waar toch verharding nodig is, hebben waterdoorlatende alternatieven de voorkeur. Denk aan grind, grasklinkers en klinkers met open voegen. 

 

Waterbuffering

Nog een probleem is de te snelle afvloeiing van regenwater via de riolering. Het krijgt geen kans om in de bodem te trekken. 

Infiltratie en buffering gaan dus hand in hand. Goede waterbuffering helpt om wateroverlast te voorkomen en houdt tegelijk het grondwaterpeil in stand om droogteperiodes te overbruggen.

Om die reden worden bij veel grote bouwprojecten groene bufferzones voorzien. Neem nu Park Rodal als voorbeeld. Bij dit project van Bildin zorgt een nieuwe beek voor een natuurlijke infiltratie en buffering van regenwater. 

Een bijkomend voordeel is het koelere woonklimaat. Minder beton en asfalt betekenen minder hitte-opslag, waardoor hittestress vermindert. De extra biodiversiteit is ook mooi meegenomen. 

Foto 01 dd 2024 09 24

Bouwpartner nodig?

BILDIN is een ervaren aannemer voor woonprojecten. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek, dan bekijken we samen hoe we uw project kunnen realiseren.