Metselwerken: de mogelijkheden

Bildin middensept22 BA 78

Wanneer u een firma voor metselwerken zoekt, moet u eerst enkele zaken afstemmen. De kleur van de bakstenen, hun formaat, het metselverband en de voegen bepalen immers de uitstraling van het gebouw.

 

Ruwbouw vs. gevelmetselwerk

Bij metselwerken maken we een onderscheid tussen zichtwerk en structureel of invul metselwerk De structurele binnenmuren trekken we bij BILDIN op uit silicaatsteen. Het invulmetselwerk voeren we uit in cellenbeton panelen (VHP) maar dit kan ook silicaatsteen zijn. Deze laatste variant is thermische en akoestisch comfortabeler, sterker en duurzamer. De buitenmuren zijn opgebouwd uit gevelstenen. Die hebben een beschermende en decoratieve functie.

 

Soorten gevelstenen

Gevelstenen zijn verkrijgbaar in honderden verschillende soorten. Het meest opvallende verschil is de kleur. De kleur wordt bepaald door het kleimengsel, het ingebakken zand en het bakproces. Er is een waaier aan kleuren verkrijgbaar. Gaat u voor beige, bruin, oranje, rood, zwart, wit, grijs…? Dit is een belangrijke keuze, want de kleur van het gevelmetselwerk bepaalt de uitstraling van het gebouw. Daarnaast is er nog het formaat. Traditionele formaten zijn de Module 50 of 65 (M50, M60), het Waal- en Waaldikformaat en het Engels formaat. Daarnaast zijn er nog kleinere en grotere varianten. Tegenwoordig zijn lange, smalle gevelstenen erg populair. Ook de extra dunne bakstenen, het eco-formaat, die u toelaten om dikkere isolatie aan te brengen, zien we steeds vaker terug, vooral in renovatieprojecten.

 

Metselverbanden

Een doordacht gekozen metselverband geeft een extra cachet aan het gebouw. Er zijn allerlei mogelijkheden:

  • Halfsteensverband: het uiteinde van de gevelsteen bevindt zich in het midden van de boven- en onderliggende steen.
  • Klezorenverband: een variant van het halfsteensverband waarbij de bakstenen met een kwart van hun lengte verspringen.
  • Kruisverband: een afwisselende rij koppen en strekken.
  • Blokverband: twee rijen bakstenen boven elkaar in een halfsteensverband.
  • Wildverband: een willekeurige combinatie van koppen strekken.

 

Voegen

Ook de voeg speelt een rol in het eindresultaat. Dezelfde baksteen met een andere voegkleur ziet er plots helemaal anders uit. Het is dus een belangrijke beslissing. Daarom raden we aan om proefstukken aan te brengen op de gevel, zodat u het verschil ziet.
Goed om te weten: meer en meer bouwers kiezen vandaag voor voegloos metselwerk. Dat kan door de stenen te verlijmen of door met een dunmortel te werken.

Een firma nodig voor metselwerken?

Reken op BILDIN. Wij voeren de volledige ruwbouwfase uit, van funderingen tot metselwerken. Wij bezorgen u graag een voorstel op maat na een persoonlijk gesprek.