Je denkt eraan om een vastgoedinvestering te doen, zoals de constructie van een appartementsgebouw? Dan moet je waarschijnlijk je spaargeld aanvullen met extra kapitaal. Er zijn verschillende manieren om zo’n project te financieren.
1. Verkopen op plan
2. Hypothecaire lening
Een hypothecair krediet is een lening gewaarborgd door een hypotheek op een eigendom. Dit onroerend goed dient als onderpand. Bij insolventie van de lener wordt het verkocht om het geleende bedrag terug te betalen. Hoeveel je maandelijks betaalt hangt af van de looptijd en de rentevoet. Deze rentevoet kan vast of variabel zijn. Elke kredietverlener stelt zijn eigen voorwaarden. Om de goedkoopste hypothecaire lening voor je vastgoedinvestering te vinden, is het dus een goed idee om meerdere aanbieders te vergelijken.
3. Wederopname van kapitaal
Heb je reeds een hypothecaire lening lopen? Dan kan je voor je nieuwe vastgoedinvestering een wederopname van dit bestaande woonkrediet doen. Het grote voordeel is de kostenbesparing. Je moet geen notaris- of registratierechten op de hypotheek betalen omdat je geen nieuwe lening afsluit. Als ondertussen de rentevoet gedaald is, kan je voordeliger lenen. Let wel op: je gezinswoning wordt als onderpand gebruikt. Bij een niet-terugbetaling heeft de bank of kredietinstelling het recht om deze woning te verkopen.
4. Bulletkrediet
Nog een interessante manier om een vastgoedinvestering te financieren is het bulletkrediet. Bij een bulletkrediet betaal je gedurende de looptijd eerst de interesten en pas op het einde los je het volledige kapitaal af. Deze financieringsmethode is nuttig wanneer je in de toekomst een grote kapitaalinjectie verwacht, zoals de uitbetaling van obligaties. Ook andere beleggingen kunnen als garantie dienen. Een bulletkrediet is interessant omdat de maandlasten laag zijn. De interesten worden echter anders berekend en er komen extra kosten bij te kijken. Dat maakt een bulletkrediet duurder dan een hypothecaire lening.
5. Investeringspartners
In vastgoed investeren hoef je niet alleen te doen. Zoek partners om alles te financieren. Dat kunnen familieleden, vrienden, zakenpartners of andere investeerders zijn. Let er wel op dat je de verplichtingen van alle partijen in een duidelijke overeenkomst giet om later problemen te vermijden.